Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane tirsdag 19.12.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder i høyden der vedvarende svakt lag kan ha føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Snøvær og kraftig vind fra vest natt til tirsdag vil gi ferske flakdannelser fra tregrensen og oppover i fjellet. Vær oppmerksom på at en svak snødekkeoppbygging fra før mildværet kan gi ekstra ustabilitet. Det ventes at svake lag er ødelagt av mildvær og regn opp mot ca 1000 moh, men over denne høyden kan slike lag fortsatt være intakte og lett å påvirke. Utsatte heng som får stor pålagring kan også gi naturlig utløste skred.
Mest utsatt er leområder mot øst.

Det ventes mest nedbør og vind i indre del av regionen og varselet gjenspeiler dette. Områder som får mindre nedbør og vind kan ha lavere skredfare.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 18. desember 2023

Snøgrensen har krøpet oppover de siste dagene i forbindelse med mildvær og kraftig nedbør. I de høyeste områdene har mye av nedbøren kommet som snø.
Det er lite snø på rygger og vindutsatte steder i fjellet.

Før mildværet var det flere svake lag av kantkorn i det gamle snødekket. Mildvær og regn har tatt knekken på disse i lavere områder, men i høyden kan de være intakte.

Observatør meldte søndag om noen middels store løssnøskred i bratte heng i Sunnfjord.
Fra Stryn ble det søndag meld om flere store skred i kjente skredløp, bla Napefonn og Gotiskar (sannsynligvis gått lørdag).

Søndag meldte observatør om gjennomvått snødekke til 900 moh i Sunnfjord. Lengre inn i regionen har ikke mildværet trengt så dypt ned i snøen på samme høyde.

Fjellvær

Mandag 18. desember 2023

18 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh natt til mandag. Liten kuling fra vest. -5 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 19. desember 2023

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til tirsdag. Stiv kuling fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1400 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS